Country Results  | View this page in:

Crna Gora

Koje zemlje prednjače u pouzdanosti budžeta? Koje zemlje trebaju poboljšanje? Istražite naše podatke i preporuke za svaku od 125 ocijenjenih zemalja.
Ova zemlja se ocjenjuje po prvi put.
Rezultati Ankete o otvorenom budžetu

Učešće javnog sektora

13

Kontrola budžeta

74

Transparentnost

48

Anketa o otvorenom budžetu 2023

Odluke vlade o budžetu - odnosno odluke o tome koje poreze nametnuti, koje usluge pružiti i koliko se zadužiti - imaju važne posljedice za sve pripadnike društva. Kada vlade podijele informacije i obezbijede značajne kanale za uključivanje javnog sektora u donošenje takvih odluka, možemo adekvatno osigurati trošenje novca javnog sektora na javne interese.

Read more

 

Anketa o otvorenom budžetu (OBS) je jedino svjetsko nezavisno, komparativno, na činjenicama utemeljeno ispitivanje koje koristi međunarodno priznate kriterijume da ocijeni javnu dostupnost budžetskih informacija, formalne prilike za učešće javnosti u državnom budžetskom procesu, i ulogu koju u budžetskom procesu imaju nadzorne institucije, poput zakonodavnih tijela i vrhovnih revizorskih institucija.

Anketa pomaže lokalnom civilnom društvu da procijeni i diskutuje sa svojom vladom o izvještavanju i korišćenju javnih sredstava. Deveto izdanje OBS-a obuhvata 125 zemalja.

Summary
Country Specific Assessments
Country summary CNR
pdf, 223.24 KB
48 /100

Ova komponenta OBS-a mjeri pristup javnog sektora informacijama o načinu na koji centralna vlada prikuplja i troši javne resurse. Procjenjuje dostupnost na internetu, blagovremenost i sveobuhvatnost osam ključnih budžetskih dokumenata koristeći 109 jednako ponderisanih pokazatelja i ocjenjuje svaku zemlju na skali od 0 do 100. Transparentnost sa ocjenom 61 ili više ukazuje na to da zemlja vjerovatno objavljuje dovoljno materijala kojim doprinosi učešću informisanog javnog sektora u raspravi o budžetu.

Transparentnost u Crna Gora u poređenju sa ostalim zemljama

Globalni prosek
45
Croatia
67
Slovenia
64
Albania
57
Serbia
51
Crna Gora
48
North Macedonia
35
Bosnia and Herzegovina
27
0
Nedovoljan
61
Dovoljan
100

Ocjena za zemlju Crna Gora: 64 od 125 zemalja

0
100

Javna dostupnost budžetskih dokumenata u Crna Gora

Legenda
Dostupan javnosti
Objavljeno kasno, ili nije objavljeno na mreži, ili proizvedeno samo za internu upotrebu
Nije proizveden
Scroll
Dokument 2023
Izjava o preliminarnom predlogu budžeta
Predlog budžeta izvršne vlasti
Usvojeni budžet
Budžet za građane
Izvještaji za tekuću godinu
Šestomjesečni pregled
Izvještaj na kraju godine
Revizorski izvještaj

Koliko je sveobuhvatan sadržaj ključnih budžetskih dokumenata koje Crna Gora objavljuje?

Legenda
61-100 / 100
41-60 / 100
1-40 / 100
Scroll
Ključni budžetski dokument Svrha i sadržaj dokumenta Procijenjena fiskalna godina Ocjena sadržaja dokumenta
Izjava o preliminarnom predlogu budžeta Objavljuje opsežne parametre fiskalnih politika prije Prijedloga budžeta izvršne vlasti; prikazuje ekonomske projekcije vlade, očekivane prihode, rashode i dug. 2023 78
Priedlog budžeta izvršne vlasti Podnosi ga izvršna vlast zakonodavnom tijelu na odobrenje; detaljno opisuje izvore prihoda, raspodjelu sredstava ministarstvima, predložene promjene politika i ostale informacije važne za razumijevanje fiskalnog statusa zemlje. 2023 43
Usvojeni budžet Budžet koji je odobren od strane zakonodavnog tijela. 2023 100
Budžet za građane Jednostavnija i manje tehnička verzija Prijedloga budžeta izvršne vlasti ili Usvojenog budžeta, osmišljena da prenese ključne informacije javnosti. 2022 Internu Upotrebu
Izvještaji za tekuću godinu Uključuju informacije o stvarno prikupljenim prihodima, stvarno izmirenim rashodima i nastalom dugu u različitim intervalima; izdaje se kvartalno ili mjesečno. 2022 63
Šestomjesečni pregled Sveobuhvatno blagovremeno informisanje o sprovođenju budžeta na datum sredine fiskalne godine; uključuje pregled ekonomskih pretpostavki i ažuriranu projekciju rezultata ostvarenih predviđenim budžetom. 2022 Nije Proizveden
Izvještaj na kraju godine Opisuje stanje državnih računa na kraju fiskalne godine i, u idealnom slučaju, ocjenu napretka postignutog u ostvarivanju ciljeva budžetske politike. 2021 60
Revizorski izvještaj Izdat od strane vrhovne revizorske institucije, ovaj dokument ispituje ispravnost i potpunost završnih računa vlade. 2021 71

Preporuke

Crna Gora treba da prioritetno sprovede sljedeće radnje kako bi poboljšala transparentnost budžeta:

Ministarstvo finansija treba da pravovremeno izrađuje i objavljuje onlajn budžet za građane. Dodatno, izvršna vlast bi trebalo da konsultuje civilno društvo i javnost kako bi identifikovala koje su informacije najkorisnije i kako treba da budu predstavljene.
Izrada i pravovremeno objavljivanje polugodišnjeg pregleda o izvršenju budžeta.
Prijedlog budžeta izvršne vlasti treba da sadrži informacije o tome kako je Prijedlog budžeta povezan sa ciljevima vladine politike; informacije o poreskim rashodima; podatke o procjenama rashoda ili stvarnim rashodima za prethodnu budžetsku godinu. Dodatno, izvršna vlast treba da objavi raspored za formulisanje Prijedloga budžeta države.
Godišnji izvještaj treba da sadrži poređenja između procjena o zaduženjima i stvarnih rezultata, poređenja između planiranih nefinansijskih ishoda i stvarnih ishoda, i poređenja između prvobitnih makroekonomskih prognoza i stvarnih ishoda.
13 /100

OBS procjenjuje formalne mogućnosti koje se pružaju javnom sektoru za značajno učešće u različitim fazama postupka određivanja budžeta. Ispituje prakse izvršne vlasti centralne vlade, zakonodavnog tijela i vrhovne revizorske institucije (SAI) koristeći 18 jednako ponderisanih pokazatelja, usklađenih sa Principima učešća javnog sektora u fiskalnim politikama Globalne inicijative za fiskalnu transparentnost, i ocjenjuje svaku zemlju na skali od 0 do 100.

Crna Gora ima ocjenu učešća javnog sektora od 13 (na skali do 100).

Učešće javnosti u Crna Gora u poređenju sa ostalim zemljama

Globalni prosek
15
Croatia
17
Crna Gora
13
Albania
9
Slovenia
9
Bosnia and Herzegovina
7
North Macedonia
7
Serbia
2
0
Nedovoljan
61
Dovoljan
100

Ovdje se detaljnije informišite o inovativnim praksama učešća javnosti koje se sprovode širom svijeta.

Obim mogućnosti za učešće javnosti u postupku određivanja budžeta

0
/100
Formulisanje
(izvršna vlast)
78
/100
Odobrenje
(zakonodavno tijelo)
0
/100
Sprovođenje
(izvršna vlast)
0
/100
Revizija
(vrhovna revizorska institucija)
Legenda
0-40: malo
41-60: ograničeno
61-100: adekvatno

Preporuke

Da bi dodatno ojačala javno učešće u postupku određivanja budžeta, Ministarstvo finansija Crne Gore treba da prioritetno sprovodi sljedeće radnje:

Sprovoditi kao pilot-projekte mehanizme za angažovanje javnosti tokom formulisanja budžeta i za praćenje sprovođenja budžeta.
Aktivno uključiti u postupak ranjive i nedovoljno zastupljene zajednice, direktno ili putem organizacija civilnog društva koje ih predstavljaju.

Skupština Crne Gore je uspostavilo javne rasprave koji se odnosi na odobrenje godišnjeg budžeta, ali bi takođe trebalo da prioritetno sprovodi i sljedeće radnje:

Uvesti praksu pozivanja predstavnika javnosti odnosno organizacija civilnog društva da prisustvuju raspravama tokom razmatranja revizorskih izvještaja.

Državna revizorska institucija Crne Gore treba da prioritetno sprovodi sljedeće radnje kako bi poboljšala učešće javnosti u postupku određivanja budžeta:

Dalje razvijati i održavati nedavnu inicijativu kojom će javnost pomoći u razvoju revizorskog programa i doprinijeti relevantnim revizorskim ispitivanjima.
74 /100

OBS analizira ulogu koju zakonodavstva i vrhovne revizorske institucije (SAI) imaju u postupku određivanja budžeta i u kojoj mjeri vrše nadzor; svaka zemlja se ocjenjuje na skali od 0 do 100 na osnovu 18 podjednako važnih pokazatelja. Pored toga, anketa prikuplja dodatne informacije o nezavisnim fiskalnim institucijama (vidjeti Okvir).

Zakonodavstvo i vrhovna revizorska institucija u Crna Gora, zajednički gledano, pružaju adekvatnu kontrolu tokom postupka određivanja budžeta, pa imaju ukupnu ocjenu za kontrolu 74 (na skali do 100). Na pojedinačnoj osnovi, obim nadzora od strane svake institucije prikazan je u nastavku:

Nadzor zakonodavnog tijela

0
67
100
adekvatan

Nadzor revizorskog tijela

0
89
100
adekvatan
Legenda
0-40: malo
41-60: ograničeno
61-100: adekvatno

Preporuke

Skupština Crne Gore obezbjeđuje adekvatan nadzor u fazi planiranja budžetskog ciklusa i ograničen nadzor tokom faze sprovođenja. U cilju dodatnog poboljšanja nadzora, treba da prioritizuje sljedeće aktivnosti:

Zakonodavna vlast bi trebalo da raspravlja o budžetskoj politici prije nego što izradi Prijedlog budžeta izvršne vlasti, i da odobri preporuke za predstojeći budžet.
Prijedlog budžeta izvršne vlasti trebalo bi da se dostavi zakonodavnoj vlasti najmanje dva mjeseca prije početka budžetske godine.
Parlamentarni odbor treba da nadzire sprovođenje budžeta tokom godine i objavljuje izvještaje sa svojim nalazima.
U praksi je potrebno osigurati konsultacije sa zakonodavnom vlasti prije nego što izvršna vlast smanji potrošnju usljed manjka prihoda.

Za jačanje nezavisnosti i unapređenje nadzora revizije od strane Državne revizorske institucije Crne Gore, preporučuju se sljedeće radnje:

Osigurati da procese revizije pregleda nezavisna agencija.

Intenzivnija praksa uspostavljanja nezavisnih fiskalnih institucija

Do datuma završetka Ankete o otvorenom budžetu za 2023. godinu, Crna Gora nije imala uspostavljenu nezavisnu fiskalnu instituciju (IFI). Formalno je formiran Fiskalni savjet izmjenama i dopunama zakona o budžetu iz 2023. godine. Međutim, članovi nijesu imenovani, niti je unajmljeno osoblje za rad u Savjetu. Nezavisne fiskalne institucije se sve više prepoznaju kao vrijedni nezavisni i nestranački pružaoci informacija izvršnoj vlasti i/ili parlamentu tokom budžetskog procesa.

*Ovi indikatori *nijesu* bodovani u Istraživanju o otvorenosti budžeta.

Methodology

Samo dokumenti objavljeni i događaji, aktivnosti ili dešavanja koja su se desila do 31. decembra 2022. godine ocijenjeni su u Anketi o otvorenom budžetu za 2023. godinu.
Anketa se zasniva na upitniku koji u svakoj zemlji popunjava nezavisni ekspert za budžet:
Marko Sošić
Institut alternativa

[email protected]; www.institut-alternativa.org
Da bi se dodatno ojačalo istraživanje, nacrt upitnika za svaku zemlju takođe pregleda anonimni nezavisni ekspert, a u Crnoj Gori i predstavnik Ministarstva finansija i predstavnik Državne revizorske institucije Crne Gore.